Chestii

De 1 iunie, inapoi la copilaria noastra

Ca mulți copii, mi-am petrecut cea mai mare parte din copilarie pretinzand ca sunt în alta parte. Intotdeauna dorind și sperand sa fie altundeva decat acasa într-un tinut indepartat unde se intampla lucruri magice.

Indiferent daca am copilarit la tara sau la oras, daca am fost incadrati la generatia “cu cheia la gat” sau “Mac Donald’s”, exista cateva jocuri care ne vor aminti mereu de copilarie. 

1 iunie, haideti sa incercam sa uitam putin de grijile vietii de “adult” si sa rememoram impreuna cateva dintre jocurile care ne-au adus in fata parintilor cu genunchii juliti sau cu hainele pline de praf, insa fericiti si mandri de “ispravile” noastre.

Magarusul

Era jocul care starnea cel mai mare amuzament. Mingea era pasata de la unul la altul, iar “un magarus” trebuia sa o prinda sau sa o atinga (in functie de regulile stabilite ad-hoc). Daca reusea sa faca asta scapa de titulatura de magarus, iar cel care o pierdea ii lua locul. Imi aduc aminte si acum glumele care se faceau pe seama celor care, pe rand erau magarusi.

Leapsa/Atinsea

Imi aduc aminte si acum cum alergam cat e ziua de lunga… La jocul asta nu sunt prea multe de spus, poate doar ca ar trebui sa-l practic si acum, poate asa as scapa de kilogramele in plus.

Sotron

Jocul emblema al oricarei copilarii apuse. Orice copil stie de “omuletul” conturat pe trotuar cu ajutorul cretei, numerotat din cap pana in picioare, pe care trebuia sa sari intr-un picior. Acesta este un joc pe care il poti juca lejer cu fiul/fiica ta, pentru ca nu necesita mai multi copii.

Imparate luminate, cat e ceasul

Retraiesc si acum momente inedite ale copilariei, chiar daca doar prin prisma amintirilor. Mai stiti cat arata ceasul imparatului: o mamaliga, 10 pasi de furnica, un crocodil si asa mai departe. macar el era scutit de blestemul trecerii impasibile a timpului.

1, 2, 3 la perete stop!

Il jucam intotdeauna in fata blocului, folosind drept “perete” unul din zidurile exterioare ale cladirii. Nu-l jucam niciodata foarte multa vreme, pentru ca ne plictiseam repede, dar il jucam destul de des. Smecheria era sa spui “unudoitrei” mai lent -asta tin minte- si “la perete stop” foarte foarte rapid, ca sa te poti intoarce repede si sa ii prinzi pe cei care se miscau.

Flori, fete sau baieti

Anul acesta de 1 Iunie,cu ocazia Zilei Copilului Opera Comica pentru Copii organizeaza in Parcul Herastrau si la Muzeul Satului Festivalul Opera Copiilor. (https://www.facebook.com/events/406918326357675/)
Acesta dureaza 4 zile si intrarea este gratuita.