Chestii

Implica-te si tu in spiritul civic impreuna cu ONGFest

Traim vremuri în care toata lumea cauta numai folosul propriu, deseori omul bun şi conştiincios fiind luat de prost. Egoismul şi dezinteresul fata de problemele altora, inclusiv de cele ale grupului restrans, ale comunitatii in care traim.

Milioane de voci de romani au ajuns sa spuna acelasi lucru: „Nu pot sa schimb/lupt impotriva sistemului, e o mafie si coruptie generalizate; pot sa accept sau sa emigrez“.

Dar, daca aceste multe voci s-ar auzi intre ele, ar realiza ca sunt o forta asemeni unui urias adormit (Gulliver). Coeziunea lor se poate intelege prin informare si incredere. Pe data de 5 februarie 2017 am deci sa fac parte din acest urias. Mi-am dat seama de la o vreme ca obisnuiesc sa-i las pe altii sa faca si, de atunci, am inceput sa fac eu si sa plasez cat mai putine sarcini pe seama altora sau sa astept sustinerea altora. Sustinerea vine pe parcurs, nu stau sa o astept, caci nu vine. Intai purced la actiune si, prin puterea exemplului, apare sustinerea.

Un alt exemplu de implicare civica: treceam zilele trecute pe langa niste tarusi metalici iesiti din ciment (suport pentru un viitor panou publicitar), un real pericol pentru biciclisti, deja o persoana se lovise rau si isi distrusese bicicleta. Am observat ca oamenii care treceau se uitau indignati, dar isi continuau drumul fara sa faca nimic.

Am facut o sesizare, a venit Politia locala, a marcat locul (solutie de moment). Acum locul nu mai este marcat, voi face o noua reclamatie si am sa insist cu telefoane, zilnic, pana o rezolva.

Este ca o respiratie ampla la unison: pasiunea unei persoane contribuie la suflul miscarii, iar acesta se intoarce inapoi, la fiecare, creand coeziune si dand entuziasm grupului, care se mareste, atragand astfel noi membri.

Spiritul civic nu te lasa să fii lenes, sa fii neglijent, ci itii aminteste ca daca tu ii ajuti pe cei cu probleme, la randul tau, cand vei avea tu nevoie, poti sa te bazezi pe oamenii din jurul tău

Cu asta se ocupa si ONGFest, Festivalul Organizatiilor Neguvernamentale, este cel mai de anvergura eveniment pentru ONG-urile si grupurile civice din România. Evenimentul isi propune anual sa fie un promotor al participarii publice, al comportamentului filantropic si voluntar, dar și o oportunitate de a aduce ONG-urile in atentia cetatenilor si a publicului larg.

Organizat anual de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), ONGFest isi propune sa contribuie la sporirea numarului de cetateni implicați activ in comunitate, la dezvoltarea spiritului asociativ si la creșterea implicarii in societate a asociatiilor si fundatiilor din Romania.

Mai multe delatii gasiti si pe pagina de Facebook ONGFest https://www.facebook.com/ONGFest/

ONGFest 2017 pe scurt:
București 17 – 18 iunie – Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle
Iași 24 iunie – Piața Unirii și Strada Alexandru Lăpușneanu
Cluj-Napoca 1 iulie – Strada Potaissa

ONGFest 2017 este finanțat prin Programul de cooperare Elvețiano-Roman, avand Kaufland Romania ca sponsor principal.

Implica-te si tu!