Chestii

7 curiozitati despre egiptul antic

   Egiptul este una din tarile care se poate lauda cu o veche istorie. Anual tara este vizitata de peste 12 milioane de turisti, atrasi de misterul si legendele ce invaluie piramidele antice, faraonii si zeii. Istoria acestei civilizatii ascunde numeroase secrete si curiozitati care atrag in continuare din ce in ce mai multi vizitatori:

1. Valea Regilor din Egipt cuprinde 63 de morminte, adapostind faraoni, nobili si familiile acestora. Dintre toate aceste morminte doar 20 adapostesc regi egipteni, printre care se numara Tutankhamon, Ramses, Ahmose, Amenhotep si Akhenaton, restul fiind ale familiilor acestora si ale nobililor. Mormintele sunt foarte diferite intre ele, numarul de camere si dimensiunea acestora variand in functie de rangul familiei. Unele dintre ele ajung pana la 13 incaperi. Pe pereti se gasesc picturi si texte egiptene.

2. Desi Egiptul este cunoscuta ca fiind tara piramidelor, in realitate tara cu cele mai multe piramide este Sudan. Daca in Egipt au fost descoperite 110 piramide, Sudanul se poate lauda cu un numar de 223 piramide, adica putin mai mult decat dublu.

3. Prima piramida egipteana a fost construita in anii 2600 i.Hr, si este cunoscuta ca fiind “Piramida in trepte a regelui Djoser”. Aceasta a fost ridicata intre anii 2667 si 2648 i.Hr, pentru a acoperi mormantul regal si a il proteja impotriva jafurilor. Inaltimea era de 62 de metri, iar suprafata de 13.000 metri².

4. Dintre cele 7 minuni ale lumii singura care s-a pastrat este Marea Piramida din Giza cunoscuta si ca Piramida lui Kheops. La ridicarea acesteia au lucrat peste 100.000 de oameni, piramida fiind terminata in nu mai putin de 20 de ani. S-au folosit peste 2.500.000 metri cubi de piatra si a fost cea mai mare constructie din lume timp de 3600 de ani, avand 146 m inaltime, pana la construirea celor doua turnuri ale Catedralei Lincoln din Anglia (160m), in anul 1300.

5. Sfinxul, unul dintre cele mai mari simboluri egiptene. El a ramas fara nas in anul 1798.

6. Luxor este cunoscut ca fiind cel mai mare muzeu in aer liber al lumii.

7. Ramses II a fost cel mai mare faraon al Egiptului. El a condus tara timp 60 de ani si a avut peste 90 de copii.