Toughts

Banii, sanatatea sau sanatatea si banii

Omul. Isi sacrifica sanatatea pentru a face bani. Apoi isi sacrifica banii pentru a-si recupera sanatatea. Apoi este atat de nerabdator cu gandul la viitor incat nu se bucura de prezent. Rezultatul e ca nu traieste in prezent, dar nici in viitor. Traieste de parca n-ar muri niciodata si apoi moare fara sa fi trait. –Dalai Lama

Banii sau viaţa? Banii sau sănătatea?

Şi chiar aşa şi este. Banii sunt foarte importanţi. Viaţa este foarte importantă. Banii pot cumpăra mai multă viaţă. De ce spun asta? Pentru că dacă ai mai mulţi bani înseamnă că poţi să cumperi mâncare mai bună, un doctor mai bun, cursuri mai bune, practic ajungi să avansezi mai repede în ceea ce ţi-ai propus să devii, să faci, cumperi şi timp mai ales când începi să externalizezi anumite servicii. Toate acestea înseamnă sănătate. Un nivel din ce în ce mai bun al situaţiei financiare îţi va permite să alimentezi cu bine starea de sănătate.

Cu o situaţie financiară precară ai acces la mai puţine servicii medicale sau este posibil să nu poţi ajunge să primeşti tratamentul de care ai nevoie, fie că vorbim de o reţetă de medicamente, fie că vorbim de o internare pe termen mai lung într-un spital.

„Să fim sănătoşi, că bani facem!” spune o vorbă. Dacă privim lucrurile dintr-o perspectivă mai brutală, ca să zic aşa, fără bani poţi supravieţui, dar fără viaţă mori. De obicei ca să rămâi fără viaţă înseamnă să rămâi fără sănătate, exceptând accidentele, crimele, războaiele şi alte lucruri de acest gen.

La modul cel mai simplu şi direct viaţa înseamnă sănătate. Este mai importantă pentru că dacă eviţi să cheltui bani pentru a-ţi menţine starea de sănătate, vei sfârşi fără amândouă în cele mai multe cazuri. Cunosc destul de mulţi oameni care au ignorat total sănătatea şi tot ceea ce au avut în vedere au fost banii şi nu de puţine ori au apărut boli destul de grave de genul cancerelor, boli de inimă şi altele. Nu doar că nu au supravieţuit, dar nici măcar nu au apucat să se bucure de roadele muncii lor.

Vrem, nu vrem, realitatea (aşa cum o percepe fiecare) arată diferit. Un punct comun există totuşi. Bogaţia financiară îţi poate aduce multe lucruri râvnite de majoritatea oamenilor case, maşini de lux, bijuterii, plimbări exotice şi lista poate continua la nesfârşit. Aici se poate ajunge la regret, iar regretul este poate cea mai mare otravă pe care omul şi-o administrează de-a lungul vieţii.

Şi eu şi cred că şi tu ne dorim o situaţie financiară din ce în ce mai bună, ceea ce este un lucru absolut natural, nu este nimic egoist în asta. Întrebarea este pentru fiecare dintre noi: „Care este preţul pe care eşti dispus să-l plăteşti?” Este un cerc vicios, dar cum alimentezi cercul şi cu ce anume, adică bani sau sănătate, depinde de la caz la caz.

Stresul provenit de la bani.

O problemă majoră în societatea de astăzi este stresul şi îngrijorarea provenite din relaţia cu banii şi de modul cum sunt gestionaţi aceştia. Cine sunt oamenii care suferă de asta? În general, cei care s-au îndatorat şi au acumulat chiar o avere de datorii. Gândurile îndreptate în acea direcţie creează stres mental, ceea ce mai departe poate conduce la boli destul de grave de la mici depresii până la accidente vasculare.

Stresul financiar este ceva ce poate fi combătut cu câteva acţiuni simple, iar despre multe dintre ele am mai vorbit aici pe site. Iată, în mod schiţat, care ar fi câteva utile:

  • atacă datoriile cu plan concret pe termen lung, dar cu execuţie imediată.

  • identifică ce obiceiuri financiare negative ai.

  • începe să foloseşti un sistem de administrare a banilor personali.

  • identifică care ar fi căile prin care să-ţi creşti nivelul veniturilor.

  • observă ce mentalitate ai privitor la bani şi alege gândurile care te susţin.

Şi eu am avut cu ani în urmă o mentalitate centrată pe stres legată de bani, cu toate că nu m-am îndatorat peste măsură sau nu am avut probleme financiare majore care să mă dărâme. În momentul în care am decis că banii nu mă fac pe mine, ci eu pe ei am acţionat pentru a stinge cât mai repede orice datorie inutilă. Nu pot să-ţi explic sentimentul de bucurie pe care l-am simţit atunci când am scăpat, dar pot să-ţi spun că în viaţa mea nu m-am simţit mai liber şi mai puternic, gata să lucrez către scopuri viitoare.

Am căpătat claritate şi, mai presus de toate, sănătate. Sper că ţi-a plăcut acest articol din mai multe punct de vedere şi mi-aş dori să aflu de la tine cum vezi tu lucrurile, ce este mai important: banii sau sănătatea? Mulţumesc, să fim sănătoşi!