Chestii

Cum ar arata lumea fara Romania – Clipul care arata cat de minunata este tara in care traim

Oare am mai fi avut ore de caligrafie la şcoală dacă stiloul nu ar fi fost niciodată inventat? Am mai fi putut opri îmbătrânirea tenului sau am fi reuşit să călătorim într-un timp relativ scurt către alte ţări şi continente?

Dar, totuşi, dacă ar fi să facem un exerciţiu de imaginaţie, cam aşa ar fi fost lumea dacă ţara noastră nu ar fi existat.

 

Cibernetica ar fi rămas un mister 

Ştefan Odobleja a fost filozof, medic militar, scriitor şi, mai presus de toate, precursorul mondial al ciberneticii generalizate. Aceasta se ocupa de modul în care un sistem, fie el digital, mecanic său biologic, prelucrează informaţiile şi reacţionează la acestea. Odobleja a numit-o psihologie consonantista. Realizările romanului nu au fost remarcate în timpul vieţii şi a fost ales post-mortem membru al Academiei Romane. Ca o recunoaştere a meritelor sale în domeniul ciberneticii, în Elveţia a fost înfiinţată Academia de Cibernetică.

 

Am fi scris în continuare cu peniţă şi creion
Petrache Poenaru a dat lumii o invenţie istorică încă din studenţie. Romanul a realizat primul stilou cu pompiţă, invenţie pe care a denumit-o „Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”. Guvernul francez, însă, i-a luat-o înainte şi a patentat invenţia în 1827. Poenaru a mai înregistrat o premieră şi a fost primul roman care a mers cu trenul. În 1831, romanul a mers pe prima rută de cale ferată din lume, care făcea legătura între Liverpool şi Manchester. Inventatorul spunea, la acea vreme: „Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură maşină cu aburi”.

 

Americanii nu s-ar mai fi bucurat de home run-uri şi nu ar mai fi făcut milioane de dolari din baseball
Sportul tradiţional al americanilor a fost, de fapt, inventat tot de romani. Oina, sportul predecesor baseball-ului, a fost atestată documentar, pentru prima dată, în 1596, în lucrarea Sistemul Universal al Lumii. Prin acest volum, cosmograful italian Gian Lorenzo de Anania descria Valahia superioară. În timp ce americanii obişnuiesc să invite vedete să deschidă meciurile de baseball, pe plaiurile mioritice, personalităţi precum Nicolae Iorga, I.L. Caragiale, Ion Creanga, Mihail Sadoveanu sau Marin Preda au jucat bătrânul sport românesc.