Chestii

Invatamantul liceal, gimnazial si primar este o mizerie

Cu ce-am rămas din cei 12 de ani învățământ primar, gimnazial și liceal? Cu absolut nimic. Am stat un pic și am reflectat temeinic subiectul. Și am ajuns la anumite concluzii foarte descurajatoare pentru generațiile ce vin, dacă se va menține același sistem mizerabil.

Îmi asum întru totul ce voi spune. Nu știu dacă și voi considerați același lucru…

M-am tot gândit cu ce-am rămas:

  1. Cu un desgust total.
  2. Cu o ambiție teribilă să învăț pentru mine și să mă dezvolt în afara școlii.
  3. Cu imaginea unor maimuțe care abia așteptau sa te sfârtece atunci când greșeai, nicidecum să te învețe să faci mai bine pe viitor.

Copilului i se ofereau doar informatii livrate “la kilogram”, iar aceasta cantitate trebuia sa fie cat mai mare pentru ca copilul sa fie cat mai bulversat si sa nu inteleaga nimic. Cu cat nu intelege mai putin, cu atat mai bine pentru ca se va simti pe zi ce trece mai “mic” si va ajunge sa creada (pentru ca asta i se spune zilnic) ca el are o problema, nu ca sistemul este gandit in asa fel incat sa il distruga.

Mi se pare că se tinde foarte tare către „Hai să le spunem lucruri! Nu contează ce lucruri sau ce subiecte abordăm, ei trebuie să învețe, asta este menirea lor”. Menirea mea este să învăț lucruri pe care să le pot folosi în viață și lucruri care au un sens, logic de preferat. Se bagă pe gât informație care nici nu poate fi asimilată și nici nu are vreo relevanță sau legătură cu societatea actuală. Informația este deformată și sacrificată mai rău ca animalele ce deveneau ofrandă pentru zei în Egiptul Antic. În afară de câteva lucruri din istorie NU am rămas cu mare lucru.

Tragi niște ani ca tâmpitu și ajungi cu nimic. Cu o medie. Singuru lucru care-ți rămâne sunt niște cifre pe o foaie oficială. Tragi pentru niște cifre, care, în unele cazuri te pot trage în jos. Pentru că vine un nene sau o tanti, de vârsta ta, care a făcut „liceul” printr-o comună uitată de lume și are acele cifre de pe foaia oficială, ghici ce, mult mai bune.

Sunt foarte fericit că am ieșit din mizerabila lume a învățământului liceal, gimnazial și primar.