Gaming

Pokemon GO a devenit o amintire

Pe final de an, cei de la Niantic au vrut să asocieze câteva statistici impresionante popularității Pokemon Go. Acesta sintetizează foarte bine amploarea fenomenului cultural ce va rămâne în istorie ca fiind cel mai îndrăgit proiect de realitate augmentativă.

Pokemon Go s-a lansat pe 6 iulie 2016. În prima fază, dezvoltatorii au fost precauți și l-au lansat doar în câteva teritorii. Chiar și în aceste condiții, au întâmpinat probleme semnificative cu serverele care nu putea să facă față valurilor de jucători. Între timp, a ajuns în fiecare colț al lumii, iar posesorii de mobile au fost foarte curioși în privința noii rețete de gaming. Dezvoltatorii au ajuns să conștientizeze cât de importantă este realitatea augmentată atunci când este implementată într-un mod inteligent. Faptul că franciza din spate avea deja un număr mare de fani a fost de asemenea un avantaj, dar cu siguranță nu a motivat majoritatea jucătorilor ce au ajuns, pentru o scurtă durată de timp, să fie dependenți de Pokemon Go.

Puține se mai spun astăzi despre Pokémon Go, care, în iule 2016, a reinventat un joc pe calculator de la mijlocul anilor ’90 și l-a transformat într-o aplicație care permite utilizatorilor să prindă creaturi digitale în locuri din lumea reală și care, la doar câteva zile de la lansare, avea zeci de milioane de utilizatori doar în Statele Unite. Dar cum între „atunci” și „acum” a trecut ceva timp, putem să-i evaluăm importanța – și să medităm asupra manierei în care acele evenimente, din iulie 2016, au afectat modul în care trăim și noi azi.

În orice caz, succesul fenomenal de la începuturile Pokémon Go n-avea cum să dureze pentru totdeauna. Deja pe 29 iulie, site-ul de tehnologie Techcrunch titrase, destul de rău-prevestitor: „Numărul de jucători Pokémon Go a atins un prag de stagnare”.

Din perspectiva zilelor noastre, poate că isteria Pokémon Go din iulie 2016 sună ridicol, sau greu de imaginat; pentru mulți, ideea va părea ciudată și la fel de demodată ca aceea de a înfige un set de căști într-un telefon mobil. Astăzi trăim altfel. Dar, dacă trecutul chiar e o țară străină – și dacă-mi permiți să amestec referințele literare supra-utilizate – există un colț de câmp străin pe care cei care caută monștri digitali îl vor călca veșnic în picioare.